Ideile si tendintele marilor case de moda au inceput sa influenteze si tendintele in domeniul amenajarilor si decoratiunilor interioare si mobilierului, mai ales chromatic. Nu exista culori recomandate si nici culori interzise. De la albastrul ce imita sticla la bogata gama de verde, inspirata de natura, pana la negrul intens, albul pur ori culorile pastelate, chiar si rozul pal, totul este permis.
Verdele pare sa fie pe cale de a deveni cea mai trendy culoare neutra, mai ales ca este in ton cu preocuparea pentru ecologie si salvarea mediului. Folosit ca un fundal discret, ca un simbol al responsabilitatii fata de mediu sau pur si simplu ca nuanta principala, in toate tonurile sale, verdele poate fi combinat tonuri de albastru deschis sau tonuri de albastru inchis. Rezultatul : o camera proaspata, plina de culoare, in ton cu noile tendinte. Pentru o paleta cromatica mai ampla si mai interesanta, se adauga piese si accesorii de culoarea nisipului sau dimpotriva de un cafeniu inchis. Aceasta combinatie este potrivita pentru toate camerele unei locuinte, dar ideala pentru bai, bucatarii sau camere de zi, nu prea pretentioase.
Cei care vor altceva, cei atrasi in special de eleganta si stilul sofisticat, isi pot redecora locuinta in tonuri de alb si negru, completate cu accesorii potrivite, lumini, oglinzi, materiale scumpe. Cum deja este vorba de spatii mult mai pretentioase si mai costisitoare, asistenta unui specialist in design interior este esentiala. Alaturi de alb si negru, designerii ii sfatuiesc pe cei interesati sa adauge elemente metalice, in special argintiu, dar si texturi cat mai bogate, cat mai costisitoare, reusind astfel o paleta interesanta prin contraste si nuante. Cine vrea sa mearga chiar mai departe, poate chiar adauga un strop de roz sau de galben, foarte palide, dar greu de potrivit fara ajutorul unui specialist. Un astfel de interior, fie ca este vorba de o singura camera, fie de o locuinta, are cu siguranta ceva stralucitor, elegant si distins, dar si bugetul trebuie sa fie pe masura. Astfel de combinatii sunt potrivite in dormitoarele principale sau intr-un living room cat mai spatios.
Sunt insa multe persoane care prefera ceva traditionalist, care cauta simplitatea si eleganta retro intr-o lume dominata de tehnologie si progres. Este nevoia unei intoarceri intr-un timp cat totul era mai calm. Dar interesul crescut pentru ornamentele si accesoriile brodate arata si interesul pentru arta artizanala si atmosfera familiei clasice, unde toti membrii se implica intr-o activitate domestica. Greu de realizat, broderiile schimba radical orice spatiu, prin culori si forme altfel greu de obtinut, personalizand locuinta. Accesoriile si decoratiunile realizate manual creaza un spatiu cald, in culori pastelate sau dimpotriva intense. Nuante de rosu, de la rosul stins pana la cel intens, tonuri de castaniu si cafeniu foarte calde, portocaliu, albastru dens, sunt doar cateva idei pentru astfel de broderii, cele mai atragatoare si interesante modele ramanand cele florale. Astfel de accesorii si decoratiuni se potrivesc mai bine unei locuinte traditionale, fiind ideale pentru bucatarie si pentru living. Conditia de baza este ca broderiile sa se potriveasca celorlalte elemente din incapere, pentru a evita un contrast deranjant.
O alta tendinda sunt spatiile luminoase si aerisite, cu putin mobilier si culori neuter, doar cu un accent sau pata de culoare dat de un obiect de mobilier sau de o vopsea pe un perete, poate chiar si de un material de finisaj mai indraznet. Culoarea sprijina din plin acest deziderat, iar mobilierul, cu forme geometrice riguroase, completeaza atmosfera calma a livingului. Combinatiile de texturi si culori sunt inspirate din natura.
Tendinta actuala in mobilier este de a utiliza biblioteci realizate din module, deoarece, in functie de dispunerea lor, acestea pot modifica permanent imaginea ansamblului. Structura acestor module este usoara, dar foarte solida, iar combinarea sau alaturarea diverselor materiale contrastante (lemn, sticla sablata, aluminiu) reliefeaza o eleganta discreta.
Ti-ai cumparat o locuinta si nu stii cum sa o amenajezi? Nu stii ce culoare ti s-ar potrivi sau cum sa asortezi canapeaua si perdelele? Cum sa transformi acest spatiu tern in ceva care sa te reprezinte, sa te faca sa te simti bine si confortabil?
Daca iti pui aceste intrebari, inseamna ca probabil ai nevoie de ajutorul unui designer. Acesta poate face mult mai multe decat atat. Poate sa inventeze forme noi, sa te faca sa reintelegi spatiul altfel decat l-ai vazut prima data, sa iti sugereze alte idei de amenajare si alte functionalitati decat ai anticipat tu. Designerul de interior iti poate propune cu usurinta un furnizor pentru mobilier, tapet, parchet, corpuri de iluminat, gresie faianta sau pentru orice lucru ai avea nevoie in locuinta ta – in functie de gustul si bugetul tau.
Daca ai nevoie de un designer specializat in amenajari de interioare, nu ezita sa ne contactezi. Pentru sugestii, intrebari, nelamuriri sau cereri de oferte ne puteti contacta la: Telefon: 0752-564.051 Persoana de contact: arh. Madalina Udrescu